بخشی از مقدمه محمدرضا شفیعی کدکنی بر گزیده غزلیات شمس
زبان شعر مولوی میگویند انسان در «زندانْسرای زبان» زندگی میکند و هر کسی اهل هر زبانی که باشد زندانی زبانِ خویش است و جهان را در محدوده زبان خویش میبیند و میشناسد؛ مثل کسی که در اتاقی در بسته با چهار دیوار و یک پنجره به اطراف مینگرد او بخشی از پیرامون را می تواند ببیند اما توانایی آن را ندارد که در یک زمان تمام پیرامون را در نظر آورد، مگر آن که بر روی بام برآید و از روی بام بنگرد آنجا که حصار دیوارها و محدوده پنجرهها دیگر وجود ندارد. جلالالدین مولوی روی بام زبان ایستاده است.
مولانا که از منظر معرفت شناسی و ادراک فلسفی روی بام زبان ایستاده است در چشم انداز هنری هم این اقتدار را دارد که روی دیوارهای گرامر زبان راه برود و سقوط نکند. من و شما و هر آدم بیکارهای میتوانیم غلط حرف بزنیم و بگوییم: دیروز میروم به جای فردا می روم، ولی غلط گفتن ما همان و سقوط ما همان، زیرا هیچ کسی به رفتار غلط ما با زبان کوچکترین توجهی نخواهد کرد، اما مولانا، با عبور از روی دیوار گرامر، ما را به عوالمی از خلاقیت هنری میبرد که پیشتر از این، از چنان تجربه هنری و خلاقی، در شعر، بی بهره بودهایم. از همین مقولهی روی دیوار گرامر حرکت کردن اوست که به شمارش چیزهایی می پردازد که قابل شمردن نیستند:
با دو عالم عشق را بیگانگی
وندرو هفتاد و دو دیوانگی
دیوانگی چیزی نیست که قابل شمارش باشد اما مولانا این مفهوم غیر قابل شمارش را وارد عرصۀ شمار میکند و با آفریدن هفتاد و دو دیوانگی در قیاس هفتاد و دو ملتی که در اسلام وجود دارد، تجربه تازهای در عرصۀ زبان شعر به وجود می آورد.
معرفی کتاب در عشق زنده بودن اثر جلال الدین محمد بلخی(مولانا)
کتاب “در عشق، زنده بودن: گزیدهای از غزلیات شمس تبریزی”، یک مجموعه انتخاب شده از غزلیات حمد بن علی بن ملک داد تبریزی، مشهور به شمس تبریزی (زاده 582 – درگذشته 645 هجری قمری)، صوفی برجسته قرن هفتم هجری است. این کتاب توسط دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی انتخاب شده و با توضیحات تکمیلی تقدیم خوانندگان شده است.
این کتاب در 472 صفحه، انتخاب آثار برجسته ادبی و هنری از میان ثروتمندان ادبیات و هنر جهان یک وظیفه پیچیده و شاید محال است. زیرا سلیقهها و دیدگاهها نسبت به این آثار همیشه یکسان نمیمانند و این آثار همیشه در نگاه مخاطبان مختلف تجلیها و تفسیرهای متنوع دارند. با این حال، خوانندگان این کتاب میتوانند اطمینان حاصل کنند که انتخابهای این مجموعه نتیجه پنجاه سال علاقه و ارتباط استاد شفیعی کدکنی با دیوان شمس تبریزی است و تمام معیارهای ممکن در انتخاب آثار در نظر گرفته شدهاند. این کتاب برای خوانندگان و دانشجویانی منتشر شده که در مدت زمان کوتاهی، تمایل دارند به جهانبینی و سبک شعری مولانا و نمونههای برجسته هنر او آشنا شوند.
مشخصات کتاب
نویسنده :مولوی
مترجم :شفیعی کدکنی
نوع جلد :شومیز-رقعی
تعداد صفحات :472
سال چاپ :1398
ناشر :سخن