جایزه بین المللی ادبیات داستانی عربی فهرست اولیه و نام داوران سال ۲۰۲۴ خود را منتشر کرد.

به نقل از سایت جایزه۱۴ دسامبر ۲۰۲۳، جایزه بین‌المللی ادبیات داستانی عربی (IPAF) که به عنوان معتبرترین جایزه ادبی در جهان عرب شناخته می‌شود، فهرست اولیه خود را متشکل از ۱۶ رمان برای رقابت جدید اعلام کرد.

این برنده در آوریل با معرفی برنده این دوره خود ۵۰ هزار دلار به برنده نهایی اهدا می‌کند.

این فهرست از میان ۱۳۳ کتاب که به زبان عربی در فاصله جولای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ منتشر شده‌اند و توسط هیاتی متشکل از ۵ داور به ریاست نویسنده سوری نبیل سلیمان انتخاب شده است. سونیا نمر نویسنده، محقق و آکادمیک فلسطینی؛ فرانتیشک اوندراش، چهره دانشگاهی اهل جمهوری چک؛ محمد شعیر منتقد و روزنامه‌نگار مصری و حمور زیاده نویسنده و روزنامه‌نگار سودانی گروه داوران را تشکیل داده‌اند.

در فهرست اولیه نام ۴ نویسنده جای گرفته که پیش از این در این رقابت‌ها جایگاهی کسب کرده بودند و شامل رجا عالم برنده مشترک جایزه در سال ۲۰۱۱، محمد عبدالنبی نامزد اولیه سال ۲۰۱۳ و نامزد نهایی سال ۲۰۱۶؛ رشید الضیف نامزد اولیه سال ۲۰۱۲ و امین زویی نامزد اولیه سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۸ می‌شود.

بیشتر بخوانید:

فهرست اولیه این جایزه چنین است:

محمد عبدلنبی برای «تقریبا هر روز» از مصر

بدریه البدری برای «فومبی» از عمان

رجا عالم برای «باهبل: چندجهانی مکه ۲۰۰۹- ۱۹۴۵» عربستان سعودی

سارا الصراف برای «همه چیز را شنیدم» از عراق

ریما بالی برای «انگشتر سلیمان» از سوریه

رشید الضیف برای «دیگر چهره سایه» از لبنان

اسامه العیسی برای «بهشت هفتم اورشلیم» از فلسطین

دورة الفیضی برای «شور را پنهان می‌کنم» از تونس

صالح الحماد برای «چشم بادبادک» از عربستان سعودی

بسیم خندقجی برای «یک ماسک، رنگ آسمان» از فلسطین

احمد منور برای «توفان برفراز جزایر» از الجزیره

احمد المرسی برای «قمار به افتخار لیدی میتسی» از مصر

عیسی نصیری برای «موزائیست» از مراکش

صلاح عبید برای «چرخه ادویه» از امارات متحده عربی

سفیان رجب برای «کتاب خوان کوچه دباغی‌ها» از تونس

امین زویی برای «بت‌ها» از الجزیره

این رمان‌ها خوانندگان خود را از یک میدان مسابقه در قاهره دهه ۱۹۲۰ تا بازار کتاب کمیاب در تونس و از خانه‌های باستانی بغداد، تا قحطی در اورشلیم دهه ۱۹۷۰ همراه خود می‌برند. آداب و رسوم و سنت‌های سرزمین‌هایی که برای ادبیات عربی جدید هستند، مانند جزایر کومور و کنگو بلژیکی هم در این کتاب‌ها جا گرفته و دوره‌های انتقالی تاریخ برای پاسخ به پرسش‌های امروز مورد توجه واقع شده است. برخی از کتاب‌ها درباره آفرینش است و برخی دیگر به جنگ، تبعید و عشق غیرممکن پرداخته‌اند.

نبیل سلیمان، رییس داوران ۲۰۲۴ از فهرست اولیه به عنوان فهرستی که طیف وسیعی از کشورهای عربی را دربرگرفته یاد کرد که منجر به کاوش در تجربه‌، محیط و شخصیت‌های گوناگون می‌شود و به مسایل پیچیده اجتماعی، برخی قدیمی و برخی جدید می‌پردازد و موضوع‌هایی مانند نقش هنر، حقوق زنان، و تعامل بین فرهنگی را بررسی می‌کنند. آگاهی فردی و ملی و پرسش از تاریخ برای پیوند مبارزات گذشته و حال از دیگر مسایلی است که این کتاب‌ها بر آنها تمرکز کرده‌اند.

فهرست نهایی این جایزه ۱۴ فوریه ۲۰۲۴ (۲۵ بهمن) و نام برنده ۲۹ آوریل (۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳) اعلام می‌شود.


مطالب بیشتری را در سایت سمر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید